Dobra restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę smacznie zjeść? Spośród licznych opcji, które proponuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Z jakiego powodu? Otóż dlatego, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń oraz duża dawka zdrowia.
Charakterystyczne włoskie przyprawy
Standardowemu Polakowi kuchnia włoska, łączy się przede wszystkim z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie przysmaki jak słodkie desery czy świeże warzywa.
Popularne włoskie jedzenie
Makarony to baza włoskiej kuchni. We Włoszech przyrządza się makarony w dziesiątkach form. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie da się dołączyć do tej potrawy. zobacz Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, powodują, że makarony nie są w stanie się znudzić.
Kolejnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednakże jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto oraz mała ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie dania to coś więcej niż tylko pizza i pasta. To również risotto, gnocchi, minestrone i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy dojrzałych serów- ricotty, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film