Potrawy staropolskie wciąż w modzie

Każda kuchnia znamionuje się osobistymi obyczajami, obrządkami i czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym i kuchnia polska. Niestety, nie każdy rodzimy Polak zna się na kuchni narodowej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga i łatwa. Znacznej większości z nas jednoczy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo doceniane na całym globie), schaboszczakom, mizerią oraz ziemniakami. Nic bardziej mylnego. Pierogi honoruje się za polskie, zwłaszcza z powodu serwowania ich na obszarach kraju. Lecz nie bez powodu jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i znawców kuchni lokalnej, pierogi zostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to oraz tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one jednoczone z reguły z Polską. Wolno dostać je w szczególnych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają perfekcyjnie smak standardowych pierogów ruskich czy także jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stołach ciężko jest nam docenić ich wartość. W ostateczności to tylko pożywienie. Mimo to dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych dań, specyficznych dla przeróżnych części Europy czy świata. Skupmy się jednakże powtórnie na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary i składniki używane przez wieki przez polskie kury domowe tak de facto niewiele się zmieniły. Nie mamy tu na myśli technologie jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film